Marc Roos gaat op zoek naar dat ene unieke stuk. Geen enkel van zijn werken werd vooraf uitgetekend. Dit geeft hem de vrijheid de vorm gevoelsmatig aan te passen tijdens het creatieproces.
 
 
Kunst in keramiek
Het werk van Marc Roos kan vrij divers genoemd worden. Het evolueerde doorheen de jaren van functionele gebruikskeramiek naar decoratieve kunstobjecten met hoge afwerkingsgraad. Zijn huidige werken zijn het resultaat van een zelfkritische zoektocht waarbij elke creatie laag per laag wordt opgebouwd. Deze laagstructuur symboliseert de natuurlijke sedimentaire gesteenten van onze aardkorst. Het creëren van deze stukken is een intensief en tijdrovend proces.

@marcroos_ceramics
 
Sedimentaire laagstructuur
Vormgeving
Het werk getuigt van een grote technische vaardigheid, mede door de hoge complexiteit van zijn vrije opbouwtechnieken. Deze techniek vergt veel geduld en beheersing. Hij slaagt erin een krachtige, ingehouden en vooral evenwichtige beeldentaal te hanteren. De vormgeving wordt immers passend versterkt door de organisch geïnspireerde texturen die sober en subtiel werden ingekleurd met mangaanaarde. Door de eenheid in zijn werken wordt de toeschouwer meegenomen naar een ander tijdsdimensie, waarvan een soort meditatieve rust het voornaamste kenmerk is. Naast diverse tentoonstellingen, stelt Marc ook één keer per jaar zijn atelier open waar u zijn werk kan bezichtigen.
Sedimentaire laagstructuur
 
Elke creatie wordt laag per laag opgebouwd
Elke creatie wordt laag per laag opgebouwd
Techniek
De laagstructuur wordt bekomen door een traag en secuur proces. Eerst wordt de klei uitgerold in platen, nadien versnijdt hij deze in repen van ongeveer één cm. Al deze repen klei moeten nadien nog langs de beide kanten voorzien worden van een structuur. Pas nadien kan er aan de werkelijke montage begonnen worden. Deze montage moet heel secuur gebeuren. Het is niet meer mogelijk om achteraf nog correcties aan te brengen zonder dat de structuren beschadigd worden. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tentoonstellingen
Gallery Room 8
12 januari tem 11 februari
Atelier in beeld
4 en 5 mei
Gallery 22, Damme
8 mei tem 20 mei
Opus 2 The Artistic Red Dot (FR)
6 juni tem 14 juli
Garemijnzaal Brugge
16 aug tem 21 aug
Kunstroute Warande (NL)
24 en 25 augustus
Kunstzomer Drongen
1 sept tem 29 sept
 
Voorbije tentoonstellingen
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
 
Kunstenaar
Marc Roos werd geboren op 2 oktober 1966 in Keulen (Duitsland). Hoewel hij uit een schildersfamilie kwam, had hij op jonge leeftijd geen voeling met kunst. Voor hem begon alles pas in 2002 wanneer hij begon te experimenteren met klei. Hij werd hierdoor geïntrigeerd en besloot zichzelf meer te verdiepen in keramiek. Ondertussen is Marc afgestudeerd aan de Sint-Lucas Academie te Gent en heeft hij zijn eigen specifieke stijl ontwikkeld. Hierdoor heeft Marc ook al enkele awards gewonnen. 
 
Ontwikkeling
Marc begon zijn carrière in een vrijetijdsatelier in Bottelare. Hier kwam hij in aanraking met verschillende opbouw-, glazuur- en stooktechnieken. Al snel merkte hij dat hij zijn ware passie gevonden had en besliste Marc dan ook een opleiding te volgen aan de Academie van Wetteren waar hij zich nog meer kon ontplooien. Hij experimenteerde er met verschillende opbouwtechnieken en leerde er zijn eigen glazuren maken. Vandaag maakt Marc alleen nog maar gebruik van eigen samengestelde glazuren. Op deze manier kan hij aan elk stuk een eigen unieke feel geven. Na enkele leerrijke jaren op de Academie van Wetteren, begon Marc aan zijn specialisatiegraad in het Sint-Lucas in Gent. Hier ontwikkelde hij zijn eigen laagjesstijl. 
 
Awards / selecties
 
 
 
 
 
keramiekagendabiocontactshop